Ktoré parametre 24-hodinového ambulantného tlakového monitorovania korelujú s poškodením cieľových orgánov? - Sedláková, Mariana (Cardio3, 2003)
Choroby obehovej sústavy patria na Slovensku k najčastejším príčinám smrti. Vývojom chorobnosti ako aj trendami rizikových faktorov sa zaoberal projekt MONICA. Rizikovosť hypertenzie stúpa pri prítomnosti prejavov poškodení cieľových orgánov. Aké sú prejavy poškodenia cieľových orgánov? Najčastejšie sa hovorí o poškodení srdca, ktoré sa prejavuje hypertrofiou a zvýšenou echoreflektivitou. Poškodenie krvných ciev sa odráža vo zvýšenej hrúbke intimy-medie a zvýšenej rýchlosti pulzovej vlny. Zmeny na očnom pozadí – l. a 2.stupeň – pre ich častý výskyt v populácii, boli z prejavov poškodení cieľových orgánov vyňaté. Prejavom poškodenia obličiek je zvýšenie sérového kreatinínu, zníženie klírensu kreatinínu, mikroalbuminúria, ako aj zvýšený pomer albumín/kreatinín v moči. Pri poškodení mozgu ide o výskyt kognitívnych porúch a demencie.
Keywords: nemoci ledvin; dospělí; nemoci retiny; hypertenze; Female; systola; Diastole; Adult; ženské pohlaví; Time Factors; časové faktory; Monitoring, Ambulatory; lidé; fundus oculi; Blood Pressure Monitoring, Ambulatory; Vascular Diseases; Fundus Oculi; Kidney Diseases; Brain Diseases; nemoci cév; Hypertension; Male; Cardiovascular Diseases; hypertrofie; nemoci mozku; Systole; ambulantní monitorování krevního tlaku; ambulantní monitorování; kardiovaskulární nemoci; diastola; Retinal Diseases; Antihypertensive Agents; mužské pohlaví; Hypertrophy; antihypertenziva; Humans