Aktuální stav užívání prostředků augmentativní a alternativní komunikace - Beerová, Edita (e-Pedagogium, 2005)
Příspěvek seznamuje s výsledky výzkumného šetření, které bylo provedeno u vyučujících přípravných tříd základních škol speciálních v ČR. Tento výzkum se zabývá otázkou aplikace prostředků alternativní a augmentativní komunikace (AAK). Vyučující odpovídali na otázky týkající se užívání prostředků AAK v jejich praxi. Vyjádřili svůj názor na efektivitu užívání prostředků AAK v procesu edukace osob s mentálním postižením a vytyčili překážky aplikace prostředků AAK.
Keywords: Communication Devices for People with Disabilities; Education of Persons with Intellectual Disabilities; lidé; piktogramy; Children with Disabilities; postižené děti; průzkumy a dotazníky; Intellectual Disability; Humans; Surveys and Questionnaires; poruchy řeči; Speech Disorders; výchova mentálně retardovaných; pomůcky pro komunikaci postižených; mentální retardace