Biopsie prsů se zaměřením cíle na magnetické rezonanci - první zkušenosti - Horák, Martin; Bárta, Josef; Andrýsková, Hana; Kostrhunová, Karolína; Pleschingerová, Lenka; Ryznarová, Zuzana; Kašpar, Miroslav (Česká radiologie, 2009)
Cíl. Prezentace prvních zkušeností s technikou vakuové biopsie na magnetické rezonanci (MR). Metoda. Všechna vyšetření byla provedena na přístroji Magnetom Avanto 1,5T (Siemens, Erlangen, Německo) s využitím systému Breast Biopsy System (Siemens, Erlangen, Německo). Vlastní biopsie byly prováděny bioptickým systémem Vacora Vacuum Assisted Breast Biopsy pracujícím na principu vakuové biopsie. Výsledky. V období od srpna 2007 do dubna 2008 bylo vyšetřeno 17 pacientek. Histologicky se jednalo o 6× invazivní karcinom (36 %), 2× DCIS (11 %), 6× benigní nález (36 %), 3× normální tkáň mamy (17 %). Žádné vyšetření nemuselo být zrušeno či předčasně ukončeno z důvodů technických či jiných, během vyšetření ani po vyšetření nebyla zaznamenána žádná zdravotní komplikace. Závěr. Biopsie pod MR kontrolou vhodně doplňuje celý vyšetřovací algoritmus při diagnostice karcinomu prsu. V kombinaci s magnetickou rezonancí se biopsie vyznačuje vysokou senzitivitou. Uplatnění nachází zejména v případech, kdy ložisková léze v prsu nemá korelát v jiných modalitách.
Keywords: histologické techniky; prospektivní studie; Sensitivity and Specificity; nemoci prsů; Biopsy; senzitivita a specificita; lidé; Humans; Histological Techniques; Meglumine; Female; Prospective Studies; Breast Neoplasms; Breast Diseases; meglumin; kontrastní látky; ženské pohlaví; Magnetic Resonance Imaging, Interventional; nádory prsu; magnetická rezonance intervenční; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Contrast Media; Outcome and Process Assessment, Health Care; biopsie