Computed tomography laser mammography (CTLM) - nová vyšetřovací metoda v mamární diagnostice - Bílková, Alena; Janík, Václav; Bendová, Marie; Svoboda, Bohuslav (Česká radiologie, 2009)
Cíl. Vysvětlit princip nové vyšetřovací metody Computed Tomography Laser Mammography (CTLM), ukázat její možnosti pro diagnostiku prsních lézí a zjistit, zda nález angiogeneze může přispět ke snížení počtu prováděných core-cut biopsií tím, že odliší maligní lézi od léze benigní. Materiál a metoda. CTML je nová vyšetřovací metoda, která využívá laserového paprsku o vlnové délce 808 nm k zobrazení cévních struktur prsu. Laserový paprsek, který se absorbuje v oxyhemoglobinu a deoxyhemoglobinu, umožňuje zobrazení fyziologických i patologických cévních struktur prsu. K vyšetření na CTLM jsme indikovali pacientky jednak s vyšší denzitou prsní žlázy a dále s klinickým podezřením na maligní nebo nejasné ložisko před plánovanou corecut biopsií. Ložisko jsme identifi kovali pomocí mamografického nebo UZ vyšetření. Při hodnocení CTLM obrazů jsme hledali angiogenezi. Pozitivní nálezy angiogeneze jsme hodnotili jak ve vztahu k maligním a benigním lézím, tak ve vztahu k následně provedeným core-cut biopsiím. Výsledky. V období od ledna 2007 do listopadu 2008 jsme pomocí CTLM vyšetřili 1022 pacientek ve věku od 13 do 81 let. U skupiny 148 pacientek s podezřelým ložiskem zjištěným při mamografickém nebo UZ vyšetření jsme angiogenezi prokázali u 22 (15 %) pacientek. Core-cut biopsie, které jsme u těchto 148 pacientek provedli, odhalily u 66 (45 %) maligní a u 82 (55 %) pacientek benigní histologický nález. Angiogeneze u maligních nádorů byla přítomna u 17 (25 %) žen z 66 pacientek, u benigních nálezů byla angiogeneze zjištěna u 5 (6 %) žen z 82 pacientek. Závěr. Z našich výsledků vyplývá, že nález angiogeneze zjištěný pomocí CTLM jednoznačně neodlišuje maligní lézi od benigní. V současnosti je CTLM vyšetřovací metodou, která pouze doplňuje základní vyšetřovací metody zobrazování prsu - mamografii a ultrazvuk. Pokud je na základě těchto vyšetřovacích metod vysloveno podezření na závažné onemocnění prsu, je nezbytné provedení core-cut biopsie k ověření malignity či benignity ložiska
Keywords: patologická angiogeneze; Statistics as Topic; Female; statistika jako téma; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; biopsie; Outcome and Process Assessment, Health Care; Mammography; lidé; mamografie; Oxyhemoglobins; Ultrasonography, Mammary; nemoci prsů; Humans; Lasers; prospektivní studie; Prospective Studies; Biopsy; lasery; oxyhemoglobiny; ultrasonografie prsů; Histological Techniques; Breast Diseases; Neovascularization, Pathologic; histologické techniky; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); počítačová rentgenová tomografie