Nové protidestičkové léky v léčbě kardiovaskulárních chorob - Karetová, Debora; Bultas, Jan (Interní medicína pro praxi, 2009)
Protidestičková léčba je základním léčebným postupem v prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Nicméně dostupné postupy mají řadu nevýhod, předně jde o vysoký výskyt rezistence nebo nedostatečné odpovědi na léčbu. Nové protidestičkové léky mají výhodnější vlastnosti a postrádají řadu terapeutických omezení. Je podán souhrn účinku nových reverzibilních (ticagrelor a cangrelor) i ireverzibilních (prasugrel) blokátorů destičkových receptorů ADP, nových inhibitorů destičkových trombinových receptorů PAR-1 (SCH-530348) i nové možnosti blokády syntézy tromboxanu A2 (triflusal) či blokátory jeho receptorů (terutroban). Jak je patrno, můžeme očekávat antitrombotika s dokonalejší protidestičkovou aktivitou i s příznivějšími farmakokinetickými vlastnostmi.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; Ticlopidine; Clinical Trials as Topic; Purinergic P2 Receptor Antagonists; Receptors, Purinergic P2; piperaziny; thiofeny; receptor PAR-1; Receptor, PAR-1; lidé; Platelet Aggregation Inhibitors; Platelet Glycoprotein GPIIb-IIIa Complex; antagonisté purinergního receptoru P2; tiklopidin; Thiophenes; Receptors, Thromboxane; Cardiovascular Diseases; purinergní receptory P2; Piperazines; trombocytový glykoproteinový komplex IIb-IIIa; kardiovaskulární nemoci; inhibitory agregace trombocytů; receptory thromboxanů; Humans