Oxidační stres a CHOPN - Pauk, Norbert (Interní medicína pro praxi, 2009)
Oxidační stres je odpovědný nejenom za poškození průdušek a plicního parenchymu, ale podstatnou částí se podílí i na systémových dopadech CHOPN (chronické obstrukční plicní nemoci), často klinicky vyjádřených. Nejvýznamnější příčinou CHOPN je kouření cigaret. Dnes víme, že zanechání kouření cigaret modifikuje průběh onemocnění. Neprokázal se pozitivní efekt inhalačních kortikosteroidů na zánětlivé procesy u CHOPN. Hlavní léčebnou modalitou je bronchodilatační léčba a plicní rehabilitace a jejich včasné nasazení po stanovení správné diagnózy. Probíhají klinické studie zaměřené na ovlivnění oxidačního stresu, zjišťuje se například vliv erdosteinu. Není zatím jasné, zda antioxidancia zabrání přechodu prosté chronické bronchitidy do chronické obstrukční plicní nemoci.
Keywords: Antioxidants; Thioglycolates; lidé; bronchodilatancia; thioglykoláty; Humans; hormony kůry nadledvin; Bronchodilator Agents; Smoking; volné radikály; Thiophenes; antioxidancia; Adrenal Cortex Hormones; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; thiofeny; Oxidative Stress; Free Radicals; chronická obstrukční plicní nemoc; oxidační stres; Oxygen Inhalation Therapy; oxygenoterapie; kouření