Psychosociální péče o osoby zasažené mimořádnou událostí - Humpl, Lukáš (Lékařské listy, 2009)
Náhle vzniklé a závažné, mnohdy tragické události v životě člověka s sebou zdaleka nepřinášejí jen tělesná zranění, oběti na životech či hmotnou škodu. Zkušenosti záchranářů stále jasněji ukazují, že je zapotřebí umět se postarat o potřeby zasažených také v rovině psychické, sociální a duchovní. Zranění duševního rázu mohou být totiž velmi těžká a přetrvávat i po zhojení fyzických následků. Článek přináší informace o možnostech poskytování psychosociální podpory u osob zasažených mimořádnou situací a také zkušenosti s poskytováním tohoto druhu péče.
Keywords: Psychology; urgentní zdravotnické služby; Accidents, Traffic; urgentní ošetřovatelství; Primary Prevention; lidé; Emergency Nursing; sdělení pravdy; psychologie; Stress, Psychological; Burnout, Professional; Emergency Medical Services; Truth Disclosure; profesionální vyhoření; dopravní nehody; primární prevence; psychický stres; Humans