Zdraví a zdravotní obtíže českých dětí - Hlaváčková, Eva; Hodačová, Lenka; Csémy, Ladislav; Šmejkalová, Jindra; Čermáková, Eva (Praktický lékař, 2009)
Cíl šetření: Zjistit subjektivně vnímaný zdravotní stav a psychosomatické obtíže u reprezentativního vzorku českých dětí a porovnat sledované proměnné ve vztahu k místu bydliště, pohlaví a věku dětí. Výzkumný vzorek a metodika: Cílovou populací pro výzkum byly děti ve věku 11, 13 a 15 let. V sledovaném souboru bylo 4 782 dětí. Data byla získána v rámci studie WHO „The Health Behaviour in School-Aged Children: A WHO Cross-National Study“ (HBSC), v květnu roku 2006 prostřednictvím standardizovaného dotazníku. Výsledky: Téměř 90 % českých dětí hodnotilo svůj zdravotní stav jako vynikající a dobrý. Více než desetina dětí vnímala zdravotní stav jako ne moc dobrý a špatný. Byla prokázána statisticky významná souvislost mezi subjektivním hodnocením zdravotního stavu a pohlavím dětí. Dívky hodnotily svůj zdravotní stav hůře než chlapci. Neprokázali jsme statisticky významnou souvislost mezi hodnocením zdravotního stavu, věkem dětí a místem bydliště. Častěji si děti stěžovaly na obtíže psychické než somatické. Indexy psychických, somatických i celkových obtíží u dětí od roku 2002 vzrostly v průměru o 0,1 až 1,0.
Keywords: Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Psychophysiologic Disorders; dítě; statistika jako téma; Epidemiologic Methods; Surveys and Questionnaires; Health; Adolescent; Health Status; lidé; zdravotní stav; zdraví; Czech Republic; psychosomatické poruchy; epidemiologické metody; Česká republika; Child; mladiství; Humans