Identifikácia antigénu Ki-67 v atrofickom endometriu a v seróznom karcinóme - Šišovský, Vladimír; Danihel, Ľudovít; Palkovič, Michal; Bučeková, Beáta; Korbeľ, Miroslav; Redecha, Martin; Molnárová, Alžbeta; Bartošová, Ivica (Praktická gynekologie, 2009)
V práci hodnotíme expresiu antigénu Ki-67 združeného s proliferáciou buniek pri atrofickom endometriu a pri seróznom karcinóme endometria. Imunohistochemicky sme vyšetrili po 10 vzorkách atrofického endometria a serózneho karcinómu v atrofickom endometriu. V atrofickom endometriu sme expresiu Ki-67 nezistili. V seróznom karcinóme endometria expresia Ki-67 bola vysoká a korelovala s horším klinickým správaním sa tumoru. V súlade s inými publikovanými prácami konštatujeme, že expresia tohto proteínu je dôležitým znakom malígnej premeny buniek endometria po menopauze, ktoré za normálnych okolností Ki-67 netvorí. Jeho hodnotenie pomocou imunohistochémie je preto dôležitým faktorom s implikáciou pre klinickú prax (tab. 1, obr. 2, [44]).
Keywords: Gene Expression; Endometrium; dospělí; Adult; antigen Ki-1; lidé; Financing, Organized; Ki-1 Antigen; imunohistochemie; endometrium; financování organizované; Endometrial Neoplasms; Humans; exprese genu; Immunohistochemistry; nádory endometria; ženské pohlaví; Female