Hysteroskopie v diagnostice a terapii ženské neplodnosti - Babjak, Branislav; Eim, Josef (Praktická gynekologie, 2009)
Hysteroskopie patří mezi miniinvazivní chirurgické výkony a je považována za zlatý standard intrauterinní diagnostiky. Současně se řadí mezi "see and treat" techniky, takže je možné danou patologii ihned vyřešit. Sehrává důležitou úlohu v řešení děložního faktoru sterility. Poskytuje možnost optického zhodnocení nálezu v hrdle děložním a dutině děložní, cílený odběr materiálu a chirurgickou léčbu většiny intrauterinních patologií. Nabízí mnohem lepší zobrazení dutiny děložní ve srovnání s ultrazvukem nebo s hysterosalpingografií. Z intrauterinních patologií jsou nejčastější příčinou neplodnosti endometriální polypy, děložní myomatóza, synechie a vrozené vývojové vady dělohy. Všechny tyto patologie se dají diagnostikovat a terapeuticky řešit hysteroskopií. Rozvojem nových technik se zmenšováním průměru tubusů odpadá nutnost dilatace hrdla s možností provádět velkou část výkonu bez anestezie. Hysteroskopická technika je vysoce efektivní, s nízkým procentem komplikací, s nízkým dyskomfortem pro pacientku a jejím rychlým návratem do běžného života. Kombinací s laparoskopií umožňuje kompletní anatomické zhodnocení reprodukčních orgánů neplodné ženy.
Keywords: hysteroskopie; Uterine Diseases; Hysteroscopes; lidé; ženské pohlaví; Adult; Gynatresia; hysteroskopy; nemoci dělohy; Myoma; Congenital Abnormalities; vrozené vady; Hysteroscopy; myom; Humans; Gynecologic Surgical Procedures; Polyps; ženská infertilita; dospělí; gynatrézie; polypy; Infertility, Female; VITAgyn; Female; gynekologické chirurgické výkony