Netypický průběh pneumonie v těhotenství: kazuistika - Kozumplík, Michael; Doubek, Radan (Praktická gynekologie, 2009)
Zánětlivá onemocnění plicního parenchymu komplikují přibližně 1-3/1000 těhotenství [1]. Původcem mohou být bakterie, viry, houby i prvoci. Z virových infekcí jsou v graviditě nejčastější varicela a influenza, výskyt mykotických a parazitárních pneumonií je vzácný [1]. Mezi hlavní příznaky pneumonie patří horečka, kašel, dušnost, bolesti na hrudníku, leukocytóza, charakteristický poslechový nález, třesavka a zimnice. Velmi významné v managementu diagnostiky a terapie pneumonií je provedení RTG snímku plic (předozadní skiagram hrudníku) a správná volba antimikrobiální léčby. Lékem volby u těhotných s pneumonií jsou makrolidy. Kazuistika: 18letá primipara byla hospitalizována ve 33. týdnu gravidity pro horečku, bolesti zad a křeče břicha. Při vstupním vyšetření zjištěno cervix skóre 1, suspektní NST záznam bez kontrakcí, doppler a. umbilicalis v normě, plod dle biometrie odpovídající 32. týdnu gravidity. I přes nasazenou terapii antibiotiky dochází k náhlému zhoršení stavu, dušnosti, tachypnoe a výrazné elevaci zánětlivých markerů, při pozitivním poslechovém nálezu i obrazu na RTG plic odpovídajícímu pneumonii (tj. zastření postižených oblastí plic, zvýraznění plicní kresby, infiltrace v kombinaci s atelektatickými změnami). U pacientky následuje rychlá, výrazná hyposaturace kyslíkem, a to i přes maximálně intenzivní terapii antibiotiky a oxygenoterapii, gravidita je proto ukončena čtvrtý den hospitalizace akutním císařským řezem. Následně při intenzivní terapii dochází k úpravě stavu. Jako původce pneumonie byl zjištěn virus chřipky A a B. Na možnost zápalu plic je nutné pomýšlet i v případech, kdy počáteční příznaky nejsou typické a zcela neodpovídají tomuto onemocnění, zejména nezjistímeli jinou etiologii potíží.
Keywords: dospělí; těhotenství; makrolidy; pneumonie; Humans; Radiography, Thoracic; antibakteriální látky; Pregnancy Complications, Infectious; Parturition; Adult; Infant, Newborn; výsledek terapie; Macrolides; Treatment Outcome; novorozenec; ženské pohlaví; lidé; infekční komplikace v těhotenství; Anti-Bacterial Agents; porod; Pregnancy; rentgendiagnostika hrudníku; Pneumonia; Female