Těhotenské ztráty po metodách asistované reprodukce - Hromadová, Lenka; Trávník, Pavel; Veselá, Kateřina; Veselý, Jan; Tauwinklová, Gabriela; Oráčová, Eva (Praktická gynekologie, 2009)
Se vrůstající úspěšností metod asistované reprodukce nás stále více zajímá podíl gravidit končících porodem zdravého dítěte. Naším cílem je podíl živě narozených dětí po metodách AR pokud možno ještě zvýšit. Analyzovali jsme soubor pacientek s těhotenskou ztrátou. Na základě této analýzy bychom chtěli případně nabídnout nové terapeutické postupy, které podíl těhotenských ztrát sníží. Byla provedena retrospektivní analýza 649 gravidit vzniklých v sanatoriu REPROMEDA v letech 2004-2007. Jednotlivé typy těhotenských ztrát byly dány do souvislosti se zjištěnou příčinou sterility páru, užitými metodami AR a aplikovaným stimulačním protokolem. Sledovány byly všechny typy těhotenských ztrát včetně UPT po celé období gravidity i v době porodu. Na základě provedených vyšetření byl indikován individualizovaný terapeutický postup. Celkový počet ztrát byl 125 (19,3%), z čehož nejčastěji se jednalo o missed abortion do 12. t.g. (10,9 %) a spontánní potrat (2,0 %). Téměř srovnatelné podíly těhotenských ztrát nalézáme u tubárního (21,3 %), ovariálního (16,9 %), genetického (18,2%) a andrologického faktoru (18,2%) a endometriózy (20,5%). Procento ztrát bylo vysoké v případě imunologické (50,0%) a idiopatické (31,0%) sterility. Při užití dlouhého protokolu s depotním GnRH agonistou činil podíl ztrát 18,8%, s nedepotním agonistou 16,0 %. V případě krátkého protokolu s užitím GnRH antagonisty jsme našli 23,6 % ztrát. V souvislosti s jednotlivými metodami byly výsledky následující: ICSI 18,4 %, PGD 20,2 %, OD 25,5 %, TESE 0 %, KET 35,9 %. Průměrný věk ženy v době početí byl 30,9 roku, průměrný věk muže 32,4 let. Nejvíce těhotenských ztrát - 61,6% - bylo zaznamenáno do konce 7. týdne gravidity. Procento těhotenských ztrát u námi léčených párů je srovnatelné s daty uváděnými jinými autory, a ve srovnání s některými jinými pracemi dokonce nižší. Hodnotili jsme všechny těhotenské ztráty. Posuzujeme-li pouze skupinu abortů, je podíl nízký, a to 12,9 %. Zjistili jsme nízký podíl GEU, 1,2 %. Vysoký podíl ztrát je mezi těhotnými po KET, což je v souladu s obecnými předpoklady, a imunologickým a idiopatickým faktorem sterility. Významný rozdíl je při užití GnRH agonisty a antagonisty v neprospěch antagonisty. Průměrný věk žen a mužů s těhotenskou ztrátou se neliší od průměrného věku léčené klientely. Nejvíce těhotenských ztrát bylo zaznamenáno do konce 7. týdne gravidity. článek v PDF formátu
Keywords: první trimestr těhotenství; samovolný potrat; Menopur; Pregnancy Complications; komplikace těhotenství; Retrospective Studies; těhotenství; Infertility; mužské pohlaví; asistovaná reprodukce; Adult; Pregnancy Trimester, First; Reproductive Techniques, Assisted; ženské pohlaví; retrospektivní studie; Humans; Pregnancy; Abortion, Spontaneous; infertilita; dospělí; Female; lidé; Male