Pegylovaný lipozomální doxorubicin - Petruželka, Luboš (Remedia, 2008)
Pegylovaný lipozomální doxorubicin je doxorubicin hydrochlorid enkapsulovaný v lipozomech stabilizovaných vrstvou polyethylenglykolu. Ve srovnání s nelipozomální formou doxorubicinu enkapsulace doxorubicinu v lipozomech významně ovlivňuje farmakokinetické vlastnosti cytostatika. Umožňuje pomalejší uvolňování účinné látky, snížení výskytu nežádoucích účinků, přičemž protinádorová účinnost je zachována. Výhodou přípravku je omezená kardiotoxicita, naopak častěji je popisován výskyt palmárně-plantární erytrodysestezie (tzv. hand-foot syndrom) [1, 2]. Doxorubicin narušuje DNA interkalací antracyklinové části, chelací kovových iontů nebo generováním volných radikálů. Doxorubicin působí též inhibici topoizomerázy II, která je kritickou strukturou pro funkci DNA. Cytotoxická účinnost je relativně nezávislá na fázi buněčného cyklu. Pegylovaný lipozomální doxorubicin je indikován v monoterapii nemocných s metastazujícím karcinomem prsu, u kterých je zvýšené kardiální riziko. Dále je indikován k léčbě pokročilého ovariálního karcinomu při selhání chemoterapie cytostatiky na bázi platiny jako léčby první volby a pro léčbu Kaposiho sarkomu sdruženého s AIDS. V kombinaci s bortezomibem může být pegylovaný lipozomální doxorubicin použit k léčbě progredujícího mnohočetného myelomu.
Keywords: Doxorubicin; nádory vaječníků; nádory prsu; lékové interakce; Drug Interactions; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé; Sarcoma, Kaposi; Pharmacokinetics; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; mnohočetný myelom; těhotenství; Ovarian Neoplasms; Breast Neoplasms; nežádoucí účinky léčiv; farmakokinetika; doxorubicin; kombinovaná farmakoterapie; Multiple Myeloma; Pregnancy; Kaposiho sarkom; Drug Therapy, Combination; Humans