Studie JUPITER - Ošťádal, Petr (Remedia, 2008)
Studie JUPITER srovnávala podávání 20 mg rosuvastatinu a placeba v primární prevenci, u zdravých jedinců s hladinou LDL cholesterolu nižší než 3,4 mmol/l a s hladinou C-reaktivního proteinu (CRP) vyšší než 2 mg/l. Studie byla ukončena předčasně, na základě výsledků první interim analýzy, po zařazení 17 802 jedinců s mediánem sledování 1,9 roku. Ve skupině léčené rosuvastatinem byl zaznamenán významný pokles kombinovaného primárního cílového ukazatele – výskytu kardiovaskulárních příhod (HR 0,56; 95% CI 0,46–0,69; p < 0,00001). Podávání rosuvastatinu vedlo také ke snížení výskytu jednotlivých ukazatelů: infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, a dokonce i k poklesu celkové mortality. V léčené skupině byla hladina LDL cholesterolu snížena o 50 %, na 1,4 mmol/l (medián), a hladina CRP o 37 %.
Keywords: Sulfonamides; Cholesterol, LDL; fluorbenzeny; primární prevence; LDL-cholesterol; multicentrické studie jako téma; Kaplan-Meier Estimate; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; statistika jako téma; statiny; Adult; Pyrimidines; Kaplanův-Meierův odhad; C-reaktivní protein; dospělí; Primary Prevention; lidé; Humans; pyrimidiny; Multicenter Studies as Topic; C-Reactive Protein; Statistics as Topic; sulfonamidy; Fluorobenzenes