Vývojová dysfázie a struktura raných jazykových schopností - Smolík, Filip (Československá psychologie, 2009)
Studie analyzuje současný výzkum na poli vývojové dysfázie. Výzkum v posledních desetiletích ukázal, že vedle poruchy fonologických procesů se na vzniku dysfázie podílejí i specificky gramatické deficity a patrně i další rizikové faktory. Studie rozebírá navržené diagnostické markery vývojové dysfázie a jejich úlohu při odhalování etiologie poruchy. Dále rozebírá výzkum genetických vlivů na vznik vývojové dysfázie a úlohu tohoto výzkumu při odhalování funkčních mechanismů vývojových poruch učení. Studie rovněž věnuje pozornost současným pohledům na vztah mezi vývojovou dysfázií a dyslexií.
Keywords: Diagnostic Techniques and Procedures; Speech Disorders; Research; terminologie jako téma; Language Development Disorders; diagnostické techniky a postupy; Child; Learning Disabilities; poruchy učení; dítě; Linguistics; dyslexie; výzkum; vývojové poruchy řeči; jazykové poruchy; lidé; Language Disorders; lingvistika; Humans; poruchy řeči; Dyslexia; Terminology as Topic