Chirurgická léčba vrozeně strmého talu - Jochymek, Jiří; Škvařil, Jan (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Vrozeně strmý talus je poměrně vzácná vrozená strukturální vada nohy, která se asi v polovině případů vyskytuje samostatně, v polovině případů ve spojení s jinými vadami. Ačkoliv je pohled na léčbu této vady ne vždy jednoznačný, je jasné, že pouze chirurgické léčení může vést k repozici talonavikulárního kloubu a uvolnění kontraktur na dorzolaterální straně nohy. Podle literárních pramenů se doporučuje provést výkon ideálně mezi 10 až 12 měsícem věku dítěte. Dnes spíše než dříve doporučovaný dvojdobý výkon Herndonův-Heymanův je preferován jednodobý výkon podle Crawforda. Soubor a metody: Pro léčbu našich pacientů používáme jednodobý výkon vycházející z principů Crawfordových, doplněný u některých starších dětí přídatnými výkony (osteotomie tarzu, subtalární déza, svalové transfery). Výsledky a závěr: Naše výborné a dobré výsledky (89,5 % resp. 88,8 %), kterých jsme dosáhli u souboru našich pacientů ukazují na vhodnost použití tohoto postupu a to i u dětí starších.
Keywords: ženské pohlaví; ortopedické výkony; Humans; Male; Orthopedic Procedures; Talus; Female; talus; kojenec; mužské pohlaví; Child, Preschool; lidé; Infant; předškolní dítě