Invazivní krčková resorpce - dva ojedinělé případy - Netolický, Jan; Záhlavová, Eva; Mašek, Václav (LKS, 2008)
Invazivní krčková resorpce je ojedinělou formou zevní resorpce zubu. K etiologickým faktorům patří zejména trauma, bělení a ortodontická terapie. Autoři dokumentují dva případy invazivní krčkové resorpce a možnosti jejich estetické korekce, odpovídající době rekonstrukce defektů. V klinickém obraze je typický nález pseudo „pink spot“, kde granulace od místa cementosklovinné hranice podminují sklovinu a růžově prosvítají v krčkové části klinické korunky. Základem terapie je odstranění veškeré granulační tkáně a vytvoření optimálních podmínek pro vhodnou rekonstrukci defektu.
Keywords: Dental Restoration, Permanent; kaz zubního kořene; Root Caries; lidé; Financing, Organized; resorpce zubu; trvalá zubní náhrada; financování organizované; inleje; Humans; Male; mužské pohlaví; Tooth Resorption; Tooth Cervix; Inlays; zubní krček