Expozice polyhalogenovaným uhlovodíkům a míra incidence vybraných malignit - Bencko, Vladimír; Rameš, Jiří; Juřičková, Lenka (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2009)
Analýzy tuku mateřského mléka prokázaly zvýšený obsah polyhalogenovaných uhlovodíků v sérii vzorků sbíraných v okrese Uherské Hradiště (UH) v porovnání s pěti dalšími oblastmi ČR. Obsah těchto lipofilních xenobiotik odpovídal hodnotám nalezeným v okrese Michalovce sbíraných podle stejného protokolu, kde proti očekávání byl v rámci projektu 5RP PCBRisk QLK 4-2000-00488 přes nepochybný průkaz expozice zjištěn nižší než očekávaný výskyt malignit prsu žen a prostaty mužů. Podle stejného protokolu provedli autoři analýzu výskytu stejného spektra malignit u populace okresu UH v porovnání s výskytem těchto malignit v ČR v průběhu 10 let (1987-1996). Pro sledované období představovala analyzovaná databáze pro ČR ~103 M osobo-roků a pro okres UH ~1,46 M osobo-roků. Statistická významnost byla počítána pomocí dvouvýběrového párového t-testu průměrů programem STATISTICA 6.0. Věkově standardizovaná incidence malignit vztažená na světový standard nebyla v okresu UH vyšší, ale naopak statisticky významně nižší (p<0,01) byla míra rizika výskytu malignit močového měchýře u mužů i žen v porovnání s relevantními daty pro ČR. Výsledky naší studie poukazují na úskalí odhadů míry rizika incidence malignit v populacích exponovaných cizorodým látkám a obecně všem rizikovým faktorům díky širokému spektru zavádějících faktorů. Anti-estrogenní a anti-androgenní vlastnosti popsané u hydroxylovaných a methylsulfonových metabolitů PCB by snad mohly modulovat karcinogenní působení vlastních PCB.
Keywords: financování organizované; charakteristiky epidemiologické studie; hodnocení rizik; Polychlorinated Biphenyls; Neoplasms; polychlorované bifenyly; nádory; Registries; mateřské mléko; lidé; Risk Assessment; halogenované uhlovodíky; Financing, Organized; Incidence; Milk, Human; Data Interpretation, Statistical; Urinary Bladder Neoplasms; incidence; interpretace statistických dat; nádory močového měchýře; vystavení vlivu životního prostředí; registrace; Environmental Exposure; Hydrocarbons, Halogenated; Epidemiologic Study Characteristics; Humans