Využití tkání získaných pomocí bioinženýrských metod při rekonstrukci urogenitálního systému - Atala, Anthony (Urologické listy, 2009)
Vrozené abnormality nejčastěji postihují močopohlavní ústrojí. Mezi tyto anomálie patří hypospadie, kdy je ústí močové trubice lokalizováno na nesprávném místě, a extrofie [i.e. exstrofie, ekstrofie, ektrofie] močového měchýře, kdy je močový měchýř lokalizován na vnější straně břišní stěny. Děti postižené těmito anomáliemi vyžadují okamžité provedení vícečetných rekonstrukčních operací. V současné době se při rekonstrukci užívá vlastní tkáň pacienta z jiného nežli uropoetického systému (kůže, segmenty gastrointestálních orgánů nebo sliznice), homologní tkáň dárce (ledvina z kadaverózního či žijícího dárce), heterologní tkáň nebo substance (bovinní kolagen) nebo umělé materiály (silikon, polyuretan, teflon). Implantace těchto materiálů je však často spojena se vznikem komplikací v podobě odmítnutí implantovaného graftu příjemcem nebo neshody systému vyvolané odlišnými funkčními parametry. Kupříkladu nahrazení tkáně močového měchýře gastrointestinálním segmentem může být problematické, vzhledem k tomu, že tyto dva typy tkáně nakládají s rozpustnými látkami opačným způsobem - materiál, který je urologickou tkání vylučován, gastrointestinální tkáň obvykle vstřebává. Tato neshoda může vést ke vzniku metabolických komplikací, infekce a dalších problémů. Možnost nahradit poškozenou nebo defektní urologickou tkáň funkčně ekvivalentním materiálem by umožnila zdokonalení výsledků rekonstrukčních zákroků v močopohlavním ústrojí. Pomocí technik tkáňového inženýrství bude možné tohoto cíle brzy dosáhnout.
Keywords: Kidney; Plastic Surgery Procedures; Genitalia, Female; Female; dítě; biokompatibilní materiály; Prostheses and Implants; Drug Therapy; ženské pohlaví; hypospadie; Urethra; lidé; tkáňové inženýrství; ženské pohlavní orgány; uretra; urogenitální abnormality; Urogenital Abnormalities; farmakoterapie; zákroky plastické chirurgie; extracelulární matrix; Hypospadias; Biocompatible Materials; Urogenital Surgical Procedures; Congenital, Hereditary, and Neonatal Diseases and Abnormalities; embryonální kmenové buňky; Urinary Bladder; močový měchýř; urogenitální chirurgické výkony; Extracellular Matrix; Tissue Engineering; vrozené, dědičné a novorozenecké nemoci a abnormality; protézy a implantáty; Child; ledviny; Embryonic Stem Cells; Humans