Komplikace laparoskopické cholecystektomie a jejich endoskopická léčba - Závada, Filip (Postgraduální medicína, 2009)
Mezi nejčastější komplikace laparoskopické cholecystektomie patří biliární leak, striktura nebo přerušení kontinuity extrahepatických a vzácněji i intrahepatických žlučovodů. Terapie těchto komplikací je primárně endoskopická. U biliárních leaků je optimální terapeutickou modalitou provedení biliární sfinkterotomie a zavedení stentu. U striktur je terapie dlouhodobá a spočívá v zavedení a opakované výměně stentů v nejméně ročním horizontu. Úspěšnost endoskopické terapie iatrogenních stenóz je výrazně nižší než u biliárních leaků a v některých případech je nutné chirurgické řešení s vytvořením biliodigestivní anastomózy.
Keywords: Diagnosis, Differential; Diagnostic Techniques, Digestive System; diferenciální diagnóza; laparoskopie; diagnostické techniky gastrointestinální; Bile Ducts; lidé; cholecystektomie; Cholecystectomy; Endoscopy, Gastrointestinal; Postoperative Complications; Laparoscopy; žlučové cesty; pooperační komplikace; Stents; gastrointestinální endoskopie; stenty; Humans