Feochromocytom - Zelinka, Tomáš (Postgraduální medicína, 2009)
Feochromocytomy a funkční paragangliomy jsou katecholaminy produkující nádory, které se projevují různými klinickými příznaky, nejčastěji bolestmi hlavy, pocením a hypertenzí. Biochemický screening feochromocytomu by měl být prováděn nejen u symptomatických pacientů nebo pacientů s náhodně zjištěnými tumory nadledviny, ale také u nosičů genů spojených s výskytem feochromocytomu a funkčního paragangliomu (mnohočetná endokrinní neoplazie 2, von Hippel-Lindauův syndrom, neurofibromatóza 1 a mutace sukcinátdehydrogenázy). Po biochemickém průkazu feochromocytomu používáme pro lokalizaci tumoru výpočetní tomografii, magnetickou rezonanci a funkční vyšetření s (123I)-metaiodobenzylguanidinem. Medikamentózní příprava je základním opatřením pro úspěšnou operaci, dnes většinou pomocí minimálně invazívní chirurgie. Dlouhodobé sledování je nutné i po úspěšném odstranění tumoru pro jeho možnou rekurenci.
Keywords: Hypertension; kardiovaskulární nemoci; magnetická rezonanční tomografie; Minimally Invasive Surgical Procedures; Pheochromocytoma; Recurrence; katecholaminy; prognóza; Catecholamines; Clinical Laboratory Techniques; recidiva; Magnetic Resonance Imaging; lidé; miniinvazivní chirurgické výkony; hypertenze; Prognosis; Mutation; Tomography; paragangliom; financování organizované; feochromocytom; mutace; Drug Therapy; Survival Analysis; Humans; analýza přežití; tomografie; Financing, Organized; farmakoterapie; klinické laboratorní techniky; Paraganglioma; Cardiovascular Diseases