Longitudinální sledování růstu pooperačních reziduí afunkčních adenomů hypofýzy - Česák, Tomáš; Náhlovský, Jiří; Hosszú, Tomáš; Řehák, Svatopluk; Látr, Ivan; Němeček, Stanislav; Čáp, Jan; Ryška, Pavel; Šuba, Petr; Cerman, Jaroslav (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2009)
Afunkční adenomy hypofýzy (AAH) jsou považovány za benigní, pomalu rostoucí nádory. Agresivní růst zvláště u mladších nemocných však není výjimkou. Cílem studie bylo poznání přirozených zákonitostí růstu AAH se snahou odhalit faktory ovlivňující jejich růstovou potenci. Součástí studie bylo zároveň zjistit, zda jaderný marker Ki-67 může být spolehlivým ukazatelem růstové potence pooperačních reziduí. Materiál: Soubor našich operovaných pacientů pro AAH od roku 2000-2007 čítal 105 pacientů. Stanovená kritéria souboru v současné době splnilo 29 nemocných (22 mužů, 7 žen). Výsledky: rozsah resekce dosáhl v průměru 75% původního objemu adenomu. radikalita výkonu nebyla konzistencí statisticky ovlivněna. Závislost pohlaví, přítomnosti cysty nebo invazivního růstu na radikalitu nebyla potvrzena. růstové křivky konstruované na podkladě měřených objemů pooperačních reziduí prokázaly na statisticky významné úrovni závislost rychlosti růstu na věku. Zatímco u pacientů starších 61 let byly zmapovány pouze pozvolnější růstové křivky, u skupiny nemocných mladších 61 let byly zaznamenány i agresivnější objemové progrese. Korelace rychlosti růstu a proliferačního indexu Ki-67 nebyla statisticky potvrzena. Stejně tak nebyla prokázána závislost rychlosti růstu na invazivitě adenomu, pohlaví a přítomnosti cysty na předoperační magnetické rezonanci (Mr). Invazivita adenomu nebyla spojena s vyšší hodnotou Ki-67. Závěr: Na základě výsledků naší studie lze konstatovat, že rychlost růstu AAH je ovlivněna stářím nemocného, a to tak, že s věkem klesá. Tento fakt přináší praktický příspěvek jak do léčebné strategie, tak i do pooperačního sledování. Marker proliferace Ki-67, osvědčený v humánní onkologii, nelze v současném souboru s jistotou považovat za spolehlivý předpovědní ukazatel růstu AAH.
Keywords: financování organizované; Pituitary Neoplasms; antigen Ki-67; Neoplasm, Residual; Magnetic Resonance Imaging; adenektomie; Statistics as Topic; Neoplastic Processes; nádorové procesy; statistika jako téma; Age Factors; invazivní růst nádoru; Neoplasm Recurrence, Local; longitudinální studie; Immunohistochemistry; věkové faktory; Adenoidectomy; lidé; staging nádorů; magnetická rezonanční tomografie; reziduální nádor; pooperační komplikace; imunohistochemie; diagnostické techniky endokrinologické; Financing, Organized; Diagnostic Techniques, Endocrine; Postoperative Complications; nádorové biomarkery; nádory hypofýzy; lokální recidiva nádoru; Ki-67 Antigen; Biomarkers, Tumor; Neoplasm Invasiveness; Neoplasm Staging; Longitudinal Studies; Humans