Asymptomatická stenóza karotické tepny. Jak postupovat u pacienta s asymptomatickou stenózou karotické tepny, aneb, Běh Červené královny - Piťha, Jan; Klimošová, Sylvia; Peregrin, Jan (Postgraduální medicína, 2009)
Názory na význam asymptomatické významné stenózy v oblasti karotických artérií pro další osud pacientů a na nejvhodnější léčebný postup nejsou jednotné. Indikace případného revaskularizačního výkonu závisí na řadě dalších faktorů – stupni stenózy, stenózách dalších tepen zásobujících mozkovou tkáň, procentu komplikací na intervenčním (katetrizačním či chirurgickém) pracovišti, na které je pacient referován, na celkovém zdravotním stavu a zřejmě i na pohlaví pacienta. Ošetřující lékař se v podstatě rozhoduje mezi třemi možnostmi postupu: katetrizačním řešením (perkutánní angioplastikou s implantací stentu), chirurgickým řešením (endarterektomií) či pouze razantním ovlivněním všech kardiovaskulárních rizikových faktorů, které je samozřejmě indikováno i v případě provedení revaskularizačního výkonu. Postoje jednotlivých odborníků i odborných společností jsou často odlišné a u stejného pacienta je často jednotlivými specialisty doporučován rozdílný postup. Dalším nevyřešeným problémem je nález asymptomatické významné stenózy karotické tepny a její následné řešení u pacienta před rozsáhlým operačním výkonem, především v cévní oblasti (nejčastěji revaskularizačním výkonem na koronárních tepnách).
Keywords: mortalita; cévní mozková příhoda; Primary Prevention; ultrasonografie; Humans; Ultrasonography; Risk Assessment; kardiovaskulární nemoci; stenóza arteria carotis; Cardiovascular Surgical Procedures; kardiovaskulární chirurgické výkony; Cardiovascular Diseases; Mortality; Risk Factors; příčina smrti; mužské pohlaví; Stroke; výsledek terapie; rizikové faktory; Treatment Outcome; primární prevence; ženské pohlaví; Female; hodnocení rizik; lidé; Quality of Life; Male; Cause of Death; kvalita života; Carotid Stenosis