Intrauterinní růstová retardace v klinické praxi - Dlouhá, Klára; Kučerová, Ivana (Postgraduální medicína, 2009)
Intrauterinní růstová restrikce (IUGR) je stav, při kterém plod nedosahuje svého růstového potenciálu. Do této skupiny jsou řazeny plody s váhovým odhadem pod 10. percentilem pro dané gestační stáří. Tyto plody jsou ohroženy vyšší perinatální mortalitou a morbiditou a byly popsány i dlouhodobé následky. Existuje celá řada příčin vedoucích k IUGR, kauzální léčba neexistuje. IUGR vyžaduje monitorování plodu pomocí ultrazvuku (převážně s využitím dopplerovských parametrů a hodnocení biofyzikálního profilu plodu) a kardiotokografie. Strategie managementu těhotenství spočívá v odhalení ohrožených, růstově retardovaných plodů a v optimálním načasování porodu, s ohledem na stav a gestační stáří plodu.
Keywords: dospělí; biometrie; Female; Prevalence; dítě; novorozenec; růstová retardace plodu; Adult; Drug Therapy; ženské pohlaví; Cardiotocography; lidé; Infant, Newborn; Laser-Doppler Flowmetry; těhotenství; farmakoterapie; Risk Factors; prevalence; Ultrasonography, Prenatal; kardiotokografie; komplikace těhotenství; Biometry; rizikové faktory; laser doppler flowmetrie; Pregnancy Complications; Fetal Growth Retardation; Child; Pregnancy; ultrasonografie prenatální; Humans