Bezpečná komunita Třeboň - Lavičková, Michaela (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2005)
Projekt „Bezpečná komunita“ Třeboň je dlouhodobým projektem, který se zabývá prevencí a snižováním závažnosti úrazové incidence v dané lokalitě. Je komplexně zaměřen na všechny typy úrazů a všechny kategorie obyvatel se speciálním akcentem na prevenci úrazů u dětí a seniorů. Cílem je pozitivní ovlivnění množství a nebezpečnosti úrazů v Třeboni, implementace projektu do programu „Zdravé město“. Na základě dlouhodobé činnosti v oblasti prevence úrazů se autorka domnívá, že vhodně zvolenými preventivními aktivitami, šířením povědomí o rizicích úrazů a zapojením veřejnosti do spolupráce na zkvalitňování prostředí svého domova či práce lze významným způsobem ovlivnit míru úrazové incidence. V rámci projektu vznikají dle potřeby zvolené lokality preventivní kampaně zaměřené na rizikové chování a populace v oblasti úrazů. Mezi nejvíce sledované skupiny patří děti, kdy byla navázána spolupráce se základní školou Sokolská. Dále mezi rizikové skupiny řadíme seniory, kdy ve spolupráci s Farní charitou Třeboň vznikají aktivity zaměřené na podporu jejich soběstačnosti. V Třeboni bylo v roce 2005 započato kontinuální sledování statistiky úrazovosti. Na základě její analýzy je plánováno vytvoření dalších preventivních aktivit již specificky orientovaných na konkrétní problematické oblasti. V současné době uplynul rok od započetí preventivně úrazových aktivit, kdy nelze zatím zhodnotit do jaké míry bylo dosaženo celkových cílů. K dispozici jsou pouze informativní statistické údaje úrazovosti u dětí za první polovinu roku 2005. Přesto se podařilo navázat spolupráci s mnoha klíčovými institucemi v daném městě, zrealizovat řadu preventivních programů a pravidelně oslovovat veřejnost informativními přednáškami a prostřednictvím místního tisku.
Keywords: Information Dissemination; komunitní zdraví - plánování; Accidents; primární prevence; mužské pohlaví; lidé; šíření informací; dítě; Child; Male; senioři; ženské pohlaví; Community Health Planning; úrazy a nehody; Aged; Female; Primary Prevention; Humans