Pracovní úrazovost v malých a středních podnicích - Skácelík, Pavel (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2006)
Slogan „Dobré zdraví je dobrý obchod“ je všeobecně akceptován profesionály v bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Faktem je, že pravda tohoto sloganu je evidentní pouze na národní úrovni a na úrovni relativně velkých podniků, u kterých je statistická pravděpodobnost ve shodě se skutečnými počty pracovních úrazů a nemocí z povolání. V malých podnicích a mikropodnicích však zaměstnavatelé často pociťují, že stojí za to vyzkoušet si své štěstí v „bezpečnostní loterii“ a zanedbávají bezpečnost a ochranu zdraví při práci ve víře, že následky je nezasáhnou. Bohužel toto chování může být považováno za racionální v případech podniků s krátkou životností z pohledu přísně ekonomického, ovšem z hlediska legislativního je naprosto protiprávní.
Keywords: lidé; práce; pracovní nehody; Accidents, Occupational; Humans; Work