Situace v oblasti dětských úrazů v české republice - Truellová, Iva (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2006)
ČR patří mezi země s nejvyšší úrazovostí. V ČR jsou úrazy nejčastější příčinou úmrtí u dětí a mladých dospělých. Mnoho let jsou nejčastější příčinou úmrtnosti dětí (0-14) na úrazy dopravní úrazy (29 %). V ČR je mnoho aktivit zabývajících se prevencí dětských úrazů. Tyto aktivity však nejsou systémové, koordinované, a proto nejsou dostatečně efektivní. Výsledky některých našich a zahraničních zkušeností jednoznačně potvrzují, že koordinovaná a důsledná prevence dětských úrazů má pozitivní vliv na dětskou úrazovost. Proto Ministerstvo zdravotnictví ČR ustavilo v únoru 2005 Mezirezortní pracovní skupinu pro prevenci dětských úrazů. V současné době pracovní skupina dokončila přípravu Národního akčního plánu pro prevenci dětských úrazů na léta 2007-2017, který bude předložen ke schválení Úřadu vlády ČR.
Keywords: Accidents; mužské pohlaví; rozložení podle pohlaví; Self Mutilation; Male; Czech Republic; prevence úrazů; Government Programs; Humans; Female; dopravní nehody; sebepoškozování; Child Abuse; lidé; ženské pohlaví; Sex Distribution; Primary Prevention; Mortality; Česká republika; vládní programy; Child; dítě; mortalita; Accidents, Traffic; primární prevence; úrazy a nehody; zneužívané dítě; Accident Prevention