Hypnotika - Lattová, Zuzana (Psychiatrie pro praxi, 2009)
Hypnotika patří k jedněm z nejčastěji předepisovaných léků. Nelze ale opomenout, že základní přístup k pacientovi s nespavostí spočívá v nefarmakologických postupech, jako je posouzení a objasnění principů spánkové hygieny. Navíc většina nespavostí – všechny akutní a sekundární insomnie – je způsobena vnějšími, jinými (nespánkovými) faktory. S jejich ovlivněním dosáhneme úpravy spánku i bez podávání hypnotik. Z farmak k ovlivnění akutní nespavosti podáváme krátkodobě hypnotika III. generace jako léky první volby. Za druhou volbu jsou považovány BZD, za třetí pak jiné látky s antihistaminergním působením. K chronickému, dlouhodobému podávání volíme spíše antidepresiva s hypnotickým účinkem.
Keywords: psychoterapie; Benzodiazepines; Hydroxyzine; Atarax; Psychotherapy; Indenes; rostlinné extrakty; indeny; melatoninové receptory; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; melatonin; hydroxyzin; Melatonin; benzodiazepiny; Stilnox; poruchy iniciace a udržování spánku; Plant Extracts; lidé; Relaxation Therapy; Humans; pyridiny; Pyridines; antidepresiva; Receptors, Melatonin; hypnotika a sedativa; relaxační terapie; Antidepressive Agents; Hypnotics and Sedatives