Problematika dětských baby boxů - Nechvátalová, Vladimíra (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2007)
Práce je zaměřena na problematiku dětských baby boxů. Zabývá se způsoby, jakými lze řešit zvlášť obtížnou situaci, jež vede ženu k rozhodnutí vzdát se svého dítěte. Popisuje i několik jiných možností řešení než umístit dítě do baby boxu. Zejména možnost odložit dítě do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, využít péči lůžkových zdravotnických zařízení včetně zvláštních zdravotnických zařízení – kojeneckých ústavů či dětských domovů, porodit dítě v nemocnici a podepsat zákonné prohlášení matky se souhlasem k osvojení. Článek se zabývá i prevencí vzniku popsaného jevu – odložení dítěte do baby boxu. Ta by měla zahrnovat předcházení vzniku nechtěného těhotenství, plánování rodičovství, možnost využívání anonymní péče v době těhotenství, přípravu na porod a péči o novorozence, utajený nebo anonymní porod. Současně autorka charakterizuje postoj jednotlivých orgánů sociálně právní ochrany dítěte i jiných úřadů k této záležitosti. Dále také popisuje historii vzniku baby boxů v České republice a v krátkosti i v Evropě.
Keywords: dospělí; Maternal-Child Nursing; Female; dítě; novorozenec; Adult; ženské pohlaví; Postpartum Period; nechtěné dítě; lidé; Infant, Newborn; těhotenství; ošetřovatelství v péči o matku a dítě; rodiče; Parents; Czech Republic; Child, Unwanted; Česká republika; Child; poporodní období; Pregnancy; Humans