Pokročilý karcinom ledviny - současné trendy terapie (1. část) - Kolombo, Ivan; Poněšický, Jiří; Poršová, Martina; Pabišta, Richard; Porš, Jaroslav; Kříž, Radko; Toběrný, Michal; Černohorský, Stanislav; Beňo, Pavel; Kašík, Josef; Blažej, Slavomír; Tobiáš, Jan; et al. (Urologie pro praxi, 2009)
Karcinom ledviny (RCC) je nejmalignějším urologickým nádorem a Česká republika patří mezi země s největším výskytem karcinomu ledviny na světě. Významná část nemocných je stále ještě primárně diagnostikována až ve stadiu pokročilého onemocnění nebo k progresi dochází v průběhu dalšího sledování. První část článku je zaměřena na epidemiologická data, na současný pohled na molekulární patofyziologii rozvoje RCC, na obecné principy cílené biologické léčby, na význam cytoredukční nefrektomie při použití imunoterapie a na jednotlivé možnosti biologické léčby. Druhá část se věnuje postavení a integraci chirurgické léčby, případně dalších alternativních miniinvazivních technik léčby lokálně pokročilého či metastazujícího karcinomu ledviny (mRCC) při v současnosti používaných režimech cílené biologické léčby. Pozornost je věnována prognostickým kritériím a stratifikaci nemocných k jednotlivým režimům cílené biologické léčby. Základem léčby pokročilého onemocnění je komplexní léčba, integrující především chirurgické či nové miniinvazivní ablační techniky s léčbou systémovou. Mezi největší pokroky léčby u generalizovaného onemocnění patří v posledním období biologická léčba s použitím preparátů sunitinib (Sutent®) a sorafenib (Nexavar®), které jsou považovány za léky první volby v I. a II. linii léčby generalizovaného RCC a statisticky významně prodlužují přežití nemocných. Kromě tradičních preparátů pro systémovou imunoterapii, kterými jsou interferon-? (INF?) a interleukin 2 (IL-2) se stále více uplatňují i další preparáty pro cílenou systémovou léčbu. Jedná se například o bevacizumab (Avastin®), temsirolimus či everolimus. V minulosti prakticky neléčitelné kostní metastázy jsou v posledních letech rovněž příznivě ovlivnitelné. Jako nový zlatý standard se v prevenci a léčbě skeletálních komplikací (SREs) používá zoledronát (Zometa®), který signifikantně snížuje riziko kostních komplikací. Článek upozorňuje na současné trendy léčby a péče o nemocné s pokročilým a generalizovaným karcinomem ledviny.
Keywords: monoklonální protilátky; nádory kostní dřeně; nádory ledvin; Nephrectomy; Antibodies, Monoclonal; Humans; nefrektomie; biologická terapie; Bone Marrow Neoplasms; Biological Therapy; sirolimus; Sirolimus; Kidney Neoplasms; lidé