Současné možnosti pozitronové emisní tomografie a integrované pozitronové emisní tomografie s počítačovou tomografií v iniciálním stážování a hodnocení léčebné odpovědi u ne-hodgkinových lymfomů - Papajík, Tomáš; Mysliveček, Miroslav; Skopalová, Magdaléna; Malán, Alexander; Koza, Vladimír; Trněný, Marek; Indrák, Karel (Onkologie (Olomouc, Print), 2009)
2-[fluorin-18] fluoro-2-deoxy-D-glukózová (18F-FDG) pozitronová emisní tomografie (PET) je moderní zobrazovací metoda velmi dobře použitelná pro iniciální stážování a hodnocení léčebné odpovědi u ne-hodgkinových lymfomů (NHL). 18F-FDG PET dosahuje vyšší senzitivity a specificity zobrazení než je tomu u 67galliové scintigrafie nebo výpočetní tomografie (CT). Nižší přesnost anatomické lokalizace pozitivních lézí představuje jednu z limitací PET. Integrace PET a CT (PET/CT) do jednoho vyšetřovacího systému tento problém velmi dobře řeší a výsledný obraz umožňuje precizní lokalizaci nálezů a zvyšuje tak specificitu vyšetření. Většina hlavních podtypů NHL dobře utilizuje podanou 18F-FDG, ale některé indolentní či T-buněčné NHL mohou mít tak nízkou akumulaci glukózy, že u nich PET vyšetření není přínosné. Studie využívající 18F-FDG PET v hodnocení léčebné odpovědi prokázaly jeho význam zejména u difuzních B-velkobuněčných lymfomů (DLBCL) a metoda se stala základem pro stanovení odpovědi na léčbu v mezinárodních doporučeních. Nezávislou prognostickou hodnotu časného 18F-FDG PET vyšetření u DLBCL potvrdila řada výzkumníků a tento postup by mohl být standardním nástrojem k modifikaci terapie u rizikových pacientů. Je třeba podotknout, že řada nenádorových procesů (sarkoidóza, tuberkulóza, mykotické infekty, záněty, tkáňová reparace aj.) může být zdrojem „falešné“ pozitivity 18F-FDG PET vyšetření. Integrovaná PET/CT metoda může pomoci takové nálezy lépe identifikovat, a tím dále zvýšit specificitu zobrazení.
Keywords: Fluorodeoxyglucose F18; Dose-Response Relationship, Drug; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; Neoplasm Staging; staging nádorů; lidé; Lymphoma, Non-Hodgkin; tomografie emisní počítačová; nehodgkinský lymfom; pozitronová emisní tomografie; fluorodeoxyglukosa F18; Tomography, Emission-Computed; Humans; Positron-Emission Tomography