Primární prevence na školách zapojených do projektu EUDAP 2 - Adámková, Tereza; Jurystová, Lucie; Gabrhelík, Roman; Šťastná, Lenka; Miovský, Michal (Adiktologie, 2009)
VÝCHODISKA: Ve školním roce 2007/2008 byl realizován projekt EUDAP 2, jehož cílem bylo ověřit primárněpreventivní program Unplugged na vybraných českých školách. Z důvodu zjišťování efektivity byla provedena analýza ostatních realizovaných primárních aktivit na všech školách zapojených do projektu, výsledky této analýzy jsou obsahem článku. CÍLE: Cílem analýzy bylo popsat rámec primárněpreventivních aktivit všech škol zapojených v projektu EUDAP 2 a programy, které na těchto školách jsou realizovány. METODY: Byla realizována dotazníková studie za využití dotazníku zaměřeného na popis jednotlivých preventivních metod a programů a na způsob jejich zajištění (vnější či vnitřní). V rámci souboru byla porovnána kontrolní a experimentální skupina. SOUBOR: Soubor tvoří 70 základních škol z celé ČR zapojených do projektu EUDAP 2 (kontrolní skupina 33 škol, experimentální 37 škol). Nejvíce škol v souboru se nachází na územní tří krajů: Jihomoravského, Středočeského a Zlínského. Dotazníky vyplňovali školní metodici prevence. VÝSLEDKY: Nejčastější realizovanou preventivní aktivitou u experimentální kontrolní skupiny byla jednorázová akce - beseda. Školy si nejčastěji zajišťovaly tuto aktivitu samy. V experimentální skupině byl program Unplugged realizován ve 100 % případů. V kontrolní skupině byl program primární prevence návykových látek realizován pouze v 21 %. ZÁVĚRY: Školní metodici prevence si často zajišťují programy prevence sami. Málokdy se přitom preventivní program prevence skládá z více lekcí a využívá více prvků než jen prostou edukaci nebo diskusi.
Keywords: vládní programy; průzkumy a dotazníky; Illicit Drugs; dítě; zakázané drogy; primární prevence; Surveys and Questionnaires; Primary Prevention; lidé; Government Programs; školy; Education; Schools; Information Dissemination; výchova a vzdělávání; Substance-Related Disorders; Child; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; šíření informací; Humans