Péče o pacienty s nemocí chladových protilátek, kryoglobulinemií a kryofibrinogenemií před kardiochirurgickými zákroky - Gumulec, Jaromír; Brát, Radim; Kolek, Martin; Chrástecký, B; Kořístka, Martin; Čermáková, Zuzana; Nováčková, Ludmila; Šáchová, Lucie; Chasáková, Kateřina; Ranochová, A; Ryzí, Markéta; Návratová, P; et al. (Vnitřní lékařství, 2009)
Na příkladu pacienta s průkazem nemoci chladových aglutininů, který podsto upil kardi ochirurgický výkon v hypotermii, prezentujeme známo u skutečnost, že chladové aglutininy v chladu indukují hemolýzu erytrocytů a kryoglobuliny nebo kryofibrinogeny mohou po expozici chladu během operačních výkonů prováděných v hypotermii precipitovat nebo gelifikovat, a tak zvyšovat viskozitu plazmy a poškodit mikrocirkulaci. Podrobné munohematologické vyšetřování všech paci entů připravovaných ke kardi ochirurgickým výkonům s rizikem rozvoje hypotermi e není vzhledem k nízkému výskytu pacientů s klinickým a laboratorním obrazem nemoci chladových aglutininů, autoimunitní hemolytické anémie nebo paroxysmální chladovo u hemoglobinuri í zcela přínosné, navíc nemusí zachytit ani kryoglobulinemii, ani kryofibrinogenemii. Jedním z možných řešení je vyhledávání rizikových pacientů podle varovných signálů z anamnézy, fyzikálního a základního laboratorního vyšetření a poté doplnění konfirmačních testů, které by měly podezření na tyto jednotky potvrdit a přesně je definovat. Podle výsledků těchto testů by měla být upravena strategie kardiochirurgického výkonu a perioperační péče. Pro dosažení úspěchu je nezbytná promyšlená, nacvičená a fungující ko operace kliniků s laboratorními pracovníky.
Keywords: předoperační péče; Aged; Preoperative Care; peroperační péče; senioři; autoimunitní hemolytická anemie; lidé; Cryoglobulins; fibrinogeny abnormální; Fibrinogens, Abnormal; kryoglobulinemie; Intraoperative Care; Male; kryoglobuliny; Humans; mužské pohlaví; Coronary Artery Bypass; Anemia, Hemolytic, Autoimmune; koronární bypass; Cryoglobulinemia