Stanovení Adhesive Remnat Indexu u ortodontických adhezivních materiálů - Tvardek, Jiří; Seidl, Ctibor; Černochová, Pavlína (Ortodoncie, 2009)
Úvod: Po testování pevnosti vazby jednotlivých adhezivních materiálů je k dispozici pouze údaj o tom, jakému zatížení jsou tyto materiály schopné odolat Pokud je nutné zjistit, na kterém místě došlo k oddělení zámku, resp. selhání vazby, lze stanovit pro jednotlivé povrchy tzv. ARl - Adhesíve Remnant Index. Jedná se o ukazatel, který pomáhá určit místo, kde došlo k porušení vrstvy adheziva. Podle výsledků potom lze stanovit, zda došlo k porušení vazby na povrchu báze zámku, na povrchu zubu nebo přímo ve vrstvě samotného adheziva. Význam stanoveníARI spočívá ve využití v oblasti výzkumu a v možnosti cíleně zvýšit pevnost vazby ortodontických adhezivních materiálů. Cíl: Stanovit ARl pro různé ortodontické adhezivní materiály na různých površích. Materiál a metodika: Testovány byly adhezivní systémy BrackFix NT, Neobond TM a Transbond TM XT ze skupiny kompozitních materiálů, GC Fuji ORTHO TM, GC Fuji ORTHC TM LC ze skupiny skloionomemích cementů I akrylátová pryskyřice Spofacryl. Testovanými povrchy byly sklovina extrahovaných premolárů, kompozitní fazety, pryskyřičné korunky a keramické plošky metalokeramických korunek. Bylo použito celkem 486 vzorků, u kterých byla měřena pevnost vazby adhezivních materiálů. Všechny povrchy, na kterých byla cestovaná pevnost vazby jednotlivých ortodontických lepidel, tedy báze zámku i povrch skloviny (resp. umělý povrch na který byl zámek lepen), byly fotograficky dokumentovány pomocí zvětšovací lupv. Poté byla přes každý obrázek proložena mřížka, která oblast báze zámku a lepeného povrchu rozdělila na 16 stejných polí ve 4 řadách a 4 sloupcích a přítomnost lepidla v jednotlivých políčkách byla zaznamenána do tabulek. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny, a bylo provedeno také statistické srovnání jednotlivých měření pomocí Kruskall-Wallis ANOVA testu. Výsledky: Na všech testovaných površích byly zjištěny statisticky významné rozdíly při hodnocení ARl mezi adhezivními systémy. Největší počet selhání vazby ve vrstvě adheziva jsme sledovali u pryskyřice Spofacryl. Kompozitní materiály zůstávaly na povrchu zubu ve větší míře než skloionomerní cementy, na bázi zámku tomu bylo naopak. Ve většině případu bylo možno pozorovat stejné chování materiálu v rámci jedné materiálové skupiny. v některých případech byla také potvrzena závislost velikosti pevnosti vazby a ARI. Závěr: Jednotlivé adhezivní systémy se od sebe liší v množství zanechaných zbytků lepidla na bázi zámku a testovaném povrchu a existuje závislost mezi velikostí pevnosti vazby a lokalizací zbytků lepidla. Výsledky je možno využít 't v oblasti výzkumu a zjištěné údaje je možno aplikovat v praxi. Práce byla podporována projektem SVC 1M0528.
Keywords: ortodontické retainery; Dental Bonding; Financing, Organized; Orthodontic Retainers; vazba zubní; Dental Materials; Orthodontic Brackets; zubní materiály; ortodontické zámky; financování organizované