Meziální posun molárů a vertikální skeletální parametry - Richtrová, Lenka; Böhmová, Hana; Šedivá, Blanka (Ortodoncie, 2009)
Cílem práce bylo ověřit, zda při extrakci druhých dolních premolárů dojde k většímu meziálnimu posunu prvních stálých molárů a k větší redukcí veďikálních skeletálních parametrů než při extrakci prvních dolních premolárů. Analýzu výše zmíněných vztahů jsme si rozdělili do dvou samostatnýc ch částí. Nejpn/e bylo hodnoceno, jak byla ovlivněna velikost meziálního posunu prvního stálého dolního molárů extrakcí prvního premolárů nebo druhého premolárů (Experiment 1). Poté bylo ověřováno, zda velikost meziálního posunu molárů má vliv na vertikální skeletální parametry obličeje (Experiment 2). Po vyhodnocení sledovaných dentálních parametrů se ukázalo, že nebyl signifikantní rozdíl ve změně polohy molárů I řezáků v horizontálním i veďikálním směru mezi skupinami s extrakcemi prvních nebo druhých premolárů. Na základě vyhodnocení sledovaných skeletálních parametrů se prokázalo, že extrakční ortodontická léčba neovlivnila signifikantně veďikální skeletální parametry. v průběhu extrakční ortodontické léčby byl naměřen signifikantní meziální posun dolních prvních molárů do extrakční mezery. Nebyla potvrzena hypotéza, že by extrakční léčba měla vliv na redukci veďikálních skeletálních parametrů.
Keywords: Mesial Movement of Teeth; Bicuspid; premolár; meziální putování zubů; Humans; Orthodontics, Corrective; lidé; Tooth Extraction; extrakce zubů; posun zubů; ortodoncie korekční; Tooth Movement Techniques