Retence a stabilita výsledků ortodontické léčby. Část 1., Dotazníkový průzkum - Rabinský, Vítězslav; Kamínek, Milan (Ortodoncie, 2009)
Práce se zabývá zjištěním, jak dlouho trvá a s jakou intenzitou je používána retence po aktivní léčbě fixními aparáty. Měřená data byla získána z dotazníkového průzkumu skupiny 107 pacientů, u kterých léčba byla ukončena minimálně před 10 lety. Pacienti po sejmutí fixního ortodontického aparátu nosili snímací nebo fixní retenční zařízeni. Procento pacíentů pokračujících v používání retenčních aparátů s časem rychle klesá, obvykle rychleji než je jim po ukončení léčby doporučeno, zejména při používání snímacích retenčních aparátů. Dva roky po sejmutí fixního aparátu přestalo nosit horní retenční desku již 83 % pacientů a 62 % přestalo nosit dolní retenční desku. V 9. roce od sejmutí fixního aparátu nosí horní retenční desku jen 4 % a dolní desku 24 % z těch, kteří tento retenční aparát obdrželi. V 9. roce od sejmutí fixního aparátu má horní fixní retainer 50 % a dolní retainer 51 % z těch, kteří tento retenční aparát obdrželi.
Keywords: adherence pacienta; průzkumy a dotazníky; Humans; Surveys and Questionnaires; Orthodontic Retainers; Patient Compliance; lidé; ortodontické retainery