Molekulární biologie karcinomu ledviny - Čížková, Magdalena (Onkologie (Olomouc, Print), 2009)
Karcinom ledviny je soubor různých typů nádorů vycházejících z jednotlivých buněčných populací ledvinného parenchymu. Každou podskupinu charakterizují specifické genetické změny, které často nacházíme jak ve vrozených, tak i ve sporadických formách onemocnení. Zde je uveden přehled obvykle popisovaných aberací. Dále se článek zaměřuje na prognostické a prediktivní znaky vývoje choroby a na možnosti minimálně invazivních screeningových metod využívajících vzorky krve a moči.
Keywords: nádorové biomarkery; Predictive Value of Tests; Biomarkers, Tumor; lidé; karcinom z renálních buněk; prediktivní hodnota testů; Carcinoma, Renal Cell; genetická predispozice k nemoci; Prognosis; Genetic Predisposition to Disease; Humans; prognóza