Zásady ošetřování v dutině ústní u nemocných léčených bisfosfonáty - Machálka, Milan; Bulik, Oliver (Onkologie (Olomouc, Print), 2009)
Komplexní léčba onkologických nemocných nebo osteoporózy bisfosfonáty může ovlivnit kostní tkáň čelisti, kde může po extrakcích zubů nebo chirurgických výkonech vzniknout osteonekróza. Kostní rány se nehojí a nekrotické okraje kosti jsou obnaženy do dutiny ústní. Zpočátku je léčení postižené části šetrné, konzervativní, později chirurgické s odstraněním nekrotických a uvolňujících se částí kosti. Antibiotická léčba je vzhledem k přítomné převaze anaerobní mikroflóry cílená a kombinovaná. Stejně jako u onkologických nemocných, kde bude čelist při léčení ozářena, je před plánovanou léčbou bisfosfonáty nutné důkladné stomatologické vyšetření a indikované extrakce zubů z preventivního časového pohledu. Léčení komplikací provádí specialista – čelistní chirurg.
Keywords: Diphosphonates; poextrakční zánět zubního lůžka; extrakce zubů; lidé; Jaw Diseases; osteonekróza; bisfosfonáty; Dry Socket; nemoci čelistí; Review; Humans; Osteonecrosis; Tooth Extraction; přehledy