Komparace prenatálního ultrazvukového vyšetření, post mortem magnetické rezonance a patologicko – anatomické pitvy (kazuistika – schizencefalie) - Vaněčková, Manuela; Seidl, Zdeněk; Goldová, Barbara; Vítková, Ivana; Baxová, Alice; Calda, Pavel (Česká gynekologie, 2009)
Cíl studie: Zlepšit prenatální diagnostiku pomocí zpětné vazby nálezu z patologicko-anatomické pitvy doplněné o post mortem magnetickou rezonanci (MR), která je důležitá především u malformací CNS, kde může být pitva insuficientní. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Oddělení MR Radiodiagnostická klinika, Gynekologicko-porodnická klinika, Ústav patologie 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Předmět a metoda studie: Porovnat nález na prenatálním UZ, post mortem MR a patologicko-anatomické pitvě. Závěr: Na příkladu schizencefalie typ I dokumentuje porovnání výsledků všech tří metodik, kde došlo ke shodě v určení typu malformace. Vedlejší nález doplnila post mortem MR.
Keywords: Abortion, Eugenic; Humans; lidé; potrat eugenický; Ultrasonography, Prenatal; Fetal Diseases; ultrasonografie prenatální; nemoci plodu; malformace mozkové kůry; ženské pohlaví; Autopsy; Malformations of Cortical Development; financování organizované; Magnetic Resonance Imaging; Financing, Organized; pitva; magnetická rezonanční tomografie; Female