Sledování pacientů po uzávěru foramen ovale patens Amplatzovým okluderem - Hudec, Miroslav; Januška, Jaroslav; Kopecký, Jiří; Dorda, Miloslav; Škňouřil, Libor; Branny, Marian (Cor et Vasa (Brno), 2009)
Zjistit úcinnost katetrizacního uzáveru foramen ovale patens (PFO), komplikace výkonu a symptomatologii pacientu v krátkodobém až strednedobém retrospektivním sledování. Metodika: Do sledování byli zarazeni všichni pacienti, kterí podstoupili katetrizacní uzáver PFO nebo pokus o jeho uzavrení v našem kardiocentru v letech 2003–2007. Indikací k uzáveru byl stav po kryptogenní mozkové ischemii nebo migréna. Ve všech prípadech jsme použili Amplatzuv okluder. Sledovali jsme komplikace výkonu, recidivy tromboembolie, bolesti hlavy pred výkonem a po výkonu, subjektivní posouzení celkového zdravotního stavu. Výsledky: K uzáveru PFO bylo indikováno celkem 82 pacientu, jedna žena dvakrát, probehlo celkem 83 výkonu. Prumerný vek souboru byl 49 let (21–72). Foramen ovale patens bylo uzavreno u 69 pacientu (84 %), u osmi pacientu výkon nebyl proveditelný pro nevhodnou anatomii – malé PFO (10 %) a u peti pacientu nebylo PFO veri:kováno pri katetrizaci (6 %). Prumerná délka sledování pacientu byla 19,3 mesícu (4–57). Arytmie po výkonu – palpitace, supraventrikulární extrasystoly, krátké supraventrikulární tachyarytmie – byly u 11 pacientu z 69 implantovaných (16 %); jednou byl (pri 83 provádených výkonech) zaznamenán toxoalergický exantém (1 %), jeden pacient mel po výkonu malý hematom v trísle s bolestmi pravé dolní koncetiny (1 %), jiné komplikace nebyly. Pozdní komplikace – napr. tamponáda srdecní, cévní mozková príhoda (CMP), uvolnení okluderu, endokarditida – nebyly žádné. Subjektivne hodnotilo svuj zdravotní stav 64 nemocných, 12 z nich se cítilo výrazne lépe (19 %), 28 lépe (44 %), 23 stejne (36 %) a jeden hure (1 %). Bolestmi hlavy trpelo pred výkonem 24 (37,5 %) pacientu, po výkonu osm (12,5 %). Nebyla zaznamenána žádná recidiva mozkové ischemie. Záver: Naše krátkodobé a strednedobé výsledky prokazují dobrý úcinek výkonu v prevenci další tromboembolické príhody. U pacientu s migrénou jsme zaznamenali její zmírnení nebo vymizení. V tomto prípade jde však o hodnocení malého poctu pacientu. Jde o metodu s nízkým rizikem komplikací.
Keywords: srdeční katetrizace; Foramen Ovale, Patent; Amplatzův okluder; Cardiac Catheterization; lidé; protézy a implantáty; Humans; foramen ovale apertum; Prostheses and Implants