Klinická štúdia vzt'ahu hladiny selénu v plazme k atopickej dermatitíde - porovnanie výsledkov stanovenia metódami galvanostatickej rozpúšt'acej chronopotenciometrie a atómovej absorpčnej spektrometrie - Planková, Alexandra; Mikuš, Peter; Havránek, Emil (Česká a slovenská farmacie, 2009)
Vonkajšie faktory životného prostredia, fajčenie a stres podnecujú v našom organizme tvorbu veľmi reaktívnych voľných častíc – radikálov. V prípade nedostatku vhodných obranných mechanizmov v organizme, tieto reaktívne častice vytvárajú v tele prostredie pre vznik zápalových chorôb. Ľudské telo má vlastné obranné mechanizmy chrániace organizmus pred voľnými radikálmi. Z tohto hľadiska nadobúdajú zvýšený význam najmä antioxidanty, čo sú látky schopné neutralizovať voľné radikály. Jedným z kľúčových antioxidantov je práve nutričný prvok selén, význam ktorého už bol potvrdený množstvom rôznych štúdií 1). Cieľom práce bolo vypracovať a optimalizovať pracovné podmienky pri identifikácii a stanovení selénu v krvnej plazme u pacientov trpiacich na zápalové kožné ochorenie, ktorým je atopická dermatitída. Stanovené hodnoty selénu u pacientov s uvedeným ochorením boli porovnané s hodnotami selénu, ktoré boli stanovené u skupiny zdravých jedincov. Cieľom práce bolo taktiež vyhodnotiť súvis medzi zníženou hladinou selénu v organizme a atopickou dermatitídou ako aj sledovať vplyv užívania prípravku s obsahom selénu na priebeh ochorenia. Merací postup bol verifikovaný porovnaním výsledkov obsahu selénu získaných novšou elektrochemickou analytickou metódou – galvanostatickou rozpúšťacou chronopotenciometriou (SCP) s výsledkami získanými komparačnou metódou – atomovou absorpčnou spektrometriou s generovaním hydridov (HGAAS).
Keywords: atopická dermatitida; Dermatitis, Atopic; selen; antioxidancia; financování organizované; potenciometrie; Humans; Financing, Organized; Free Radicals; lidé; Antioxidants; volné radikály; Potentiometry; Selenium