Význam parametrů krevního obrazu pro diagnostiku a odhad prognózy u pacientů s myelodysplastickým syndromem - Vondráková, Jana; Zapletalová, Jana; Indráková, Jarmila; Indrák, Karel (Praktický lékař, 2009)
Myelodysplastický syndrom (MDS) je způsoben klonální poruchou krvetvorby s dysplastickou kostní dření. Projevuje se mono-, bi- nebo pancytopenií v periferní krvi a posléze může akcelerovat v akutní leukémii (AL). Důležitým prvotním vyšetřením, které umožňuje vyslovit podezření na MDS a přispívá k diferenciální diagnostice tohoto syndromu, je krevní obraz (KO), na jehož základě jsou indikována další speciální vyšetření k potvrzení diagnózy MDS. Pečlivé zhodnocení všech parametrů KO však může přispět i k rychlému odhadu prognózy nemocného s MDS. Cílem retrospektivní analýzy souboru 100 MDS nemocných léčených na HOK FN Olomouc v letech 2000–2008 bylo posouzení přínosu vstupních parametrů KO k odhadu rizika přechodu MDS v AL a jejich vlivu na celkové přežití (OS). Statisticky významným nepříznivým ukazatelem pro OS byla trombopenie, neutropenie, vyplavování blastů, počet blastů v periferii ? 5 % a nižší celkový objem trombocytární masy. Příznivým prognostickým faktorem naopak byla makrocytóza a lymfopenie. Nebyla prokázána statistická významnost hodnot hemoglobinu (Hb), středního objemu trombocytů (MPV) a distribuční šíře erytrocytů (RDW). Jako riziko pro vývoj AL se jevila trombopenie, nízký nebo normální objem trombocytární masy, normální střední objem erytrocytů (MCV) či mikrocytóza, vyplavování blastů, neutropenie, lymfocytóza. Ostatní parametry KO (Hb, RDW, MPV) neměly v hodnocené sestavě statisticky signifikantní vliv na riziko vzniku AL. Naše analýza tak potvrzuje význam KO nejen jako základního diagnostického laboratorního vyšetření, ale i jako prognostického ukazatele u nemocných s MDS.
Keywords: prognóza; myelodysplastické syndromy; Prognosis; Blood Cell Count; Retrospective Studies; retrospektivní studie; lidé; krevní obraz; Humans; Myelodysplastic Syndromes