Alimentární infekce způsobené baktériemi - Bardoň, Jan (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2009)
Přes stále se zvyšující úroveň hygieny potravin v České republice i ostatních členských státech Evropské unie představují i na počátku 21. století původci alimentárních infekcí přenosných ze zvířat na člověka velký problém v humánní i veterinární medicíně. Příspěvek se věnuje problematice vybraných bakteriálních alimentárních zoonóz v ČR a státech EU, včetně antibiotické rezistence jejich původců. Jsou uvedeny některé dílčí výsledky prevalence původců alimentárních onemocnění v potravinovém řetězci člověka na území Moravy v letech 2007 a 2008.
Keywords: bakteriální infekce; zvířata; Humans; potravinářská mikrobiologie; Food Microbiology; Drug Resistance, Bacterial; Zoonoses; zoonózy; lidé; Bacterial Infections; Foodborne Diseases; Animals; nemoci přenášené potravou; financování organizované; bakteriální léková rezistence; Financing, Organized