Faktory virulence u vankomycin citlivých a vakomycin rezistentních enterokoků ve Fakultní nemocnici Olomouc - Sauer, Pavel; Síla, Jaromír; Vágnerová, Iva (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2009)
Cíl práce: Rod Enterococcus patří k fyziologickým zástupcům střevní mikroflóry i významným nozokomiálním patogenům. Znepokojivou skutečnosti je nárůst rezistence k antimikrobiálním přípravkům, např. vankomycinu (VRE). Enterokoky často produkují Hmoho faktorů virulence: gelatinasu, povrchový protein, adhesiny a sexuální feromony, jejichž geny, současně ve vztahu k rezistenci k vankomycinu, jsou v této práci sledovány. Materiál a metody: U 108 izolátů enterokoků, zachycených z různých klinických vzorků (kromě stolice) od pacientů Fakultní nemocnice Olomouc a rozdělených do skupin VRE (n = 54) a kontrolní, k vankomycinu citlivých (n = 54), byl sledován výskyt genů pro gelatinasu (gelE), povrchový protein [esp) a sexuální feromony (cpd, cob a ccf). Ke genetickému průkazu byla použita real-time PCR. Výsledky: V kontrolní skupině enterokoků citlivých k vankomycinu pouze šest izolátů (11,1 %) neneslo žádný ze sledovaných faktorů virulence. Nejčastěji se vyskytoval gen ccf (11,7 %, n = 42). Dále byl prokázán cpd v 66,6 % (36), gelE v 55,5 % (30), esp v 46,3 % (25), cob V 38,9 % (21). Ve skupině VRE neobsahovalo 17 izolátů (31,5 %) žádný z vyšetřovaných genů. Ve větší míře byl zjištěn esp v 62,9 % (34), podstatně méně cpd v 5,6 % (3), cob v 5,6 % (3), ccf v 5,6 % (3), gelE v 3,7 % (2). Závěr: U VRE byl prokázán menší výskyt čtyř z pěti sledovaných faktorů virulence. Menší výskyt genů pro faktory virulence u VRE byl spojen zřejmě s jejich druhovým zastoupením (podstatně vyšší frekvence Enterococcus faecium, u něhož se většinou tyto geny vyskytují v mnohem menší míře).
Keywords: financování organizované; Financing, Organized; Virulence Factors; Enterococcus; lidé; Vancomycin Resistance; faktory virulence; rezistence na vankomycin; Humans