Indukce plicní zralosti plodu kortikoidy v otázkách a odpovědích - Kacerovský, Marian; Tošner, Jindřich (Gynekolog, 2009)
Cílem práce je podat aktuální informace o indukci plicní zralosti plodu kortikoidy, které lze aplikovat do klinické praxe. Článek odpovídá na následující otázky: kdo je ideální kandidátkou k podání kortikoidů, kdy podat kortikoidy, jaké jsou kontraindikace podání kortikoidů, kortikosteroidy a předčasný odtok plodové vody, má se kůra kortikoidy opakovat?
Keywords: syndrom respirační tísně novorozenců; glukokortikoidy; Glucocorticoids; Humans; předčasný odtok plodové vody; Fetal Membranes, Premature Rupture; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; Pulmonary Surfactants; plicní surfaktanty; lidé