Drenážní implantáty v chirurgii dětského glaukomu - Krejčířová, Inka; Autrata, Rudolf; Řehůřek, Jaroslav (Česká a slovenská oftalmologie, 2009)
Cíl: Zhodnotit účinnost a bezpečnost glaukomových drenážních implantátů (Molteno, Baerveldt) u dětí s primárním a sekundárním glaukomem refrakterním na tradiční chirurgickou a medikamentózní léčbu. Pacienti a metodika: Retrospektivní studie zahrnovala 76 dětí (76 očí), které podstoupily na naší klinice v letech 1990-2004 implantaci glaukomového drenážního implantátu (GDI). Průměrný věk v době operačního zákroku byl 6,9 5,3 (4 měsíce až 17,5 roků). Hodnotili jsme nitrooční tlak (NOT), nejlépe korigovanou zrakovou ostrost, průměr rohovky, axiální délku oka, peroperační a postoperační komplikace a množství antiglaukomové medikace. Kritéria úspěšnosti jsme stanovili jako NOT mezi 7–22 mm Hg s/bez přítomnosti antiglaukomové medikace, bez nutnosti další operace, bez komplikací ohrožující vidění nebo bez ztráty světlocitu. Výsledky byly srovnávány ve skupině dětských pacientů s primárním a sekundárním glaukomem. Průměrná doba sledování byla 7,1 6,5 roků (1,6-15,2 roků). Výsledky: Průměrný NOT před operací byl 33,6 11,4 mm Hg, průměrný NOT po operaci byl 17,1 6,5 mm Hg (p 0,001). Kaplanova- Meierova křivka 6letého přežití ukazuje následující procento úspěšnosti: 93 % v 6 měsících, 91 % v 1 roce, 82 % v 2 letech, 76 % ve 3 letech, 71 % ve 4 letech, 67 % v 5 letech a 65 % v 6 letech. Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v míře úspěšnosti (p = 0,186) ve skupině dětí s primárním (n = 31 očí) a sekundárním (n = 45 očí) glaukomem, finálním NOT, počtu antiglaukomové medikace nebo délce sledování. V průměru byla implantace GDI úspěšná po průměrnou dobu 6,7 let. U 14 ze 76 očí (18,4 %) byla implantace hodnocena jako neúspěšná: u 10 očí pro dekompenzaci glaukomu, u 2 očí pro odchlípení sítnice a u 2 očí pro a ztrátu světlocitu. Závislost na pohlaví a na předchozích operačních zákrocích nebyla statisticky významná. Nižší věk v době implantace GDI byl spojován s vyšší pravděpodobností neúspěšnosti. Závěr: Na základě dosažených výsledků se glaukomové drenážní implantáty jeví jako bezpečná a účinná metoda v léčbě refrakterních dětských primárních a sekundárních glaukomů, u nichž selhaly předchozí chirurgické postupy a medikamentózní terapie.
Keywords: Female; Infant; dítě; předškolní dítě; Glaucoma; ženské pohlaví; Intraocular Pressure; Adolescent; lidé; nitrooční tlak; Male; glaukom; kojenec; Child, Preschool; Child; Glaucoma Drainage Implants; mužské pohlaví; drenážní implantáty glaukomové; mladiství; Humans