Maligní maskující syndromy - Heissigerová, Jarmila; Říhová, Eva; Svozílková, Petra; Brichová, Michaela; Jeníčková, Dagmar; Kovařík, Zdeněk; Šach, Josef; Adam, Pavel; Špička, Ivan (Česká a slovenská oftalmologie, 2009)
Cíl: Zhodnotit vlastní zkušenosti s diagnózou a léčbou maligních maskujících syndromů. Metodika: Retrospektivní studie 46 pacientů s maligním maskujícím syndromem sledovaných v Centru pro diagnostiku a léčbu uveitid VFN a 1. LF UK v Praze v letech 1995–2008. Výsledky: Maskující syndrom byl diagnostikován u 89 pacientů (7,2 %) ze souboru 1233 pacientů s uveitidou. Maligní maskující syndrom byl zjištěn u 46 pacientů (22 žen, 24 mužů, průměrný věk 55 let). Nejčastější příčinou maligního onemocnění byl nitrooční non-Hodgkinský lymfom (26 pacientů). U většiny pacientů byla primární diagnózou idiopatická uveitida. U klinicky nejasných případů významně přispělo ke stanovení diagnózy vyšetření vzorků nitroočních tekutin. Závěr: Diagnózu maskujícího syndromu je třeba zvažovat u pacientů s idiopatickou chronickou uveitidou, která nedostatečně reaguje na léčbu kortikosteroidy. Včasná diagnóza a léčba může zlepšit prognózu onemocnění a získat kontrolu nad tímto jinak potenciálně infaustním onemocněním.
Keywords: dítě; Uveitis; Aged; lidé středního věku; senioři; předškolní dítě; lidé; Adult; Middle Aged; dospělí; Female; Male; ženské pohlaví; nádory oka; mladý dospělý; Eye Neoplasms; Humans; Child; mužské pohlaví; Young Adult; uveitida; nehodgkinský lymfom; Lymphoma, Non-Hodgkin; Child, Preschool