Kvalita života u Crohnovy nemoci - Gabalec, Libor; Bureš, Jan; Šedová, Michaela; Valenta, Zdeněk (Časopis lékařů českých, 2009)
Východisko. Posuzování kvality života u chronických onemocnění se začíná přesouvat z oblasti klinických studií do praxe. Hlavním cílem projektu bylo zhodnocení kvality života u pacientů s Crohnovou nemocí ze dvou českých center pomocí českých verzí dotazníků kvality života: obecného World Health Organization Quality of Life – BREF a specifického Inflammatory Bowel Disease Questionnaire. Dále pak porovnání kvality života u pacientů s aktivitou a v remisi, jakož i porovnání s běžnou českou populací. Metody a výsledky. Pacienti s Crohnovou nemocí v celkovém počtu 103 osob byli podrobeni dotazníkovému šetření pomocí dvou českých verzí dotazníků zkoumajících kvalitu života. Soubor tvořilo 53 mužů a 50 žen, průměrný věk pacientů byl 42 let – 45 pacientů mělo zvýšenou aktivitu, 58 pacientů bylo v remisi. V naší skupině jsme zjistili průměrné globální skóre kvality života pomocí WHOQOL-BREF 3,5 (český standard 3,8) a spokojenost se zdravím 2,8 (český standard 3,7). Výsledky byly porovnány s českými standardy. Negativní vliv aktivity nemoci byl statisticky významný (p < 0,001) ve všech doménách obou dotazníků. Klinické faktory, jako je užití kortikosteroidů, imunosupresiv či operace, určitým způsobem ovlivnily některé domény. Závěry. Ve studii byl prokázán významný vliv aktivity nemoci na kvalitu života. Kombinace obecného a specifického dotazníku kvality života může poukazovat na faktory, které mohou být jinak nedoceněny. Kvalita života pacientů v remisi je srovnatelná s kvalitou života běžné české populace.
Keywords: dospělí; průzkumy a dotazníky; Female; věk při počátku nemoci; Adult; mladý dospělý; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; Adolescent; kvalita života; lidé; Middle Aged; Data Interpretation, Statistical; Crohn Disease; Male; interpretace statistických dat; Young Adult; lidé středního věku; Crohnova nemoc; Age of Onset; mužské pohlaví; Quality of Life; mladiství; Humans