Kontrastem navozená nefropatie - Zemánek, David (Cor et Vasa (Brno), 2009)
Kontrastem navozená nefropatie je relativně častá komplikace spojená s použitím jodových kontrastních látek v průběhu katetrizačních vyšetření srdce. Přestože je zhoršení renální funkce většinou jen přechodné, má významný dopad na morbiditu a mortalitu pacientů, především u rizikové skupiny. Tento článek shrnuje současné poznatky v patofyziologii, prevenci a léčbě tohoto onemocnění.
Keywords: jod; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; prognóza; Renal Dialysis; lidé; Risk Factors; Contrast Media; Prognosis; Cardiac Catheterization; kontrastní látky; koronární angiografie; balónková koronární angioplastika; Kidney Diseases; srdeční katetrizace; Angioplasty, Balloon, Coronary; Drug Therapy; Humans; Coronary Angiography; Iodine; Practice Guidelines as Topic; dialýza ledvin; farmakoterapie; nemoci ledvin; rizikové faktory; medicína založená na důkazech; Evidence-Based Medicine