Nealkoholická steatóza jaterní: Má smysl se jí zabývat? - Jackuliaková, Dagmar; Vaverková, Helena; Ščudla, Vlastimil (Medicína pro praxi, 2009)
Nealkoholická steatóza jaterní v širším pojetí (NAFLD) je celosvětově nejrozšířenější příčinou chronické elevace jaterních enzymů při absenci alkoholového abúzu (resp. při denním příjmu alkoholu, který nepřesahuje 20 g čistého alkoholu). Pro stanovení diagnózy je nutno vyloučit jakékoliv jiné onemocnění jater. Jedná se o komplexní pojem zahrnující v sobě několik klinických podjednotek – prostou steatózu jaterní, nealkoholickou steatohepatitidu, jaterní fibrózu, jaterní cirhózu – ta může progredovat do jaterního selhání. Jindy se na jejím podkladě rozvine hepatocelulární karcinom. NAFLD je často spojena s inzulinovou rezistencí a se znaky metabolického syndromu. Přítomnost NAFLD odráží koexistenci řady kardiovaskulárních rizikových faktorů a sama tak signalizuje zvýšené kardiovaskulární riziko. Rozvoji NAFLD lze zabránit komplexní preventivní a léčebnou péčí.
Keywords: rizikové faktory; Diagnosis, Differential; životní styl; Life Style; Anti-Obesity Agents; diferenciální diagnóza; Risk Factors; Metabolic Syndrome; Humans; lidé; Insulin Resistance; ztučnělá játra; Fatty Liver; metabolický syndrom; látky proti obezitě; inzulinová rezistence